Sepanggar Membaca

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

ٱقْرَأْ بِٱسْمِ رَبِّكَ ٱلَّذِى خَلَقَ ‎﴿١﴾‏ خَلَقَ ٱلْإِنسَـٰنَ مِنْ عَلَقٍ ‎﴿٢﴾‏ ٱقْرَأْ وَرَبُّكَ ٱلْأَكْرَمُ ‎﴿٣﴾‏ ٱلَّذِى عَلَّمَ بِٱلْقَلَمِ ‎﴿٤﴾‏ عَلَّمَ ٱلْإِنسَـٰنَ مَا لَمْ يَعْلَمْ ‎﴿٥﴾ 

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang Maha Mencipta. Dia(lah Allah yang Maha) Mencipta manusia dari segumpal darah. Bacalah... dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah; (Dialah) yang mengajar manusia melalui pena (dan tulisan). Dia(lah yang) mengajarkan manusia apa-apa yang tidak diketahuinya."

(Surah al-Alaq, ayat 1 hingga 5)

Amalan membaca membaca telah Allah perkenalkan pada 6 Ogos 610 (menurut pandangan sejarawan dunia), ketika Saidina Muhammad bin Abdullah SAW baru sahaja dilantik sebagai nabi dan rasul dengan cara menerima wahyu buat pertama kali melalui perantaraan Malaikat Jibril. Amalan membaca telah membuka jalan yang lebih luas kepada penerokaan ilmu dan kemahiran sehingga membolehkan dunia mengharungi sendiri empat siri Revolusi Perindustrian yang menghasilkan industri dan masyarakat yang tersendiri.

Modenisasi industri dan masyarakat menjadi semakin rancak setelah Revolusi Perindustrian Keempat. Negara-negara di dunia semakin hari, semakin berlumba-lumba untuk menjadi negara maju berpendapatan tinggi. Malaysia turut tidak ketinggalan dalam perkara ini. Sabah, sebagai salah sebuah negara bahagian dalam Persekutuan Malaysia, sentiasa memiliki peranan yang penting dalam memastikan negara, bangsa dan rakyat mencapai wawasannya suatu hari nanti.

Dalam mengharungi sebarang zaman, kepentingan membaca tidak boleh diabaikan. Islam, sebagai agama rasmi Sabah dan Malaysia, sentiasa mendidik manusia agar mencari ilmu dan meneroka lebih banyak hikmah yang tersembunyi menerusi amalan membaca. Sejak tertubuhnya Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963, pendidikan sentiasa menjadi kunci kepada keamanan, kemakmuran dan kestabilan setiap kelompok masyarakat yang tinggal di dalamnya.

Penekanan kepada kepentingan pendidikan telah membolehkan banyak kawasan diterokai dan dimajukan dengan fungsinya yang tersendiri. Sepanggar yang terletak di utara bandar raya Kota Kinabalu merupakan cerminan kepada keprihatinan kerajaan dan rakyat terhadap pendidikan dan pembangunan insan. Sepanggar mungkin sahaja tidak memiliki perpustakaan awam kecuali beberapa buah perpustakaan desa milik Perpustakaan Negara dan Perpustakaan Negeri Sabah.

Tetapi, Sepanggar merupakan tuan rumah kepada beberapa buah institut pengajian tinggi (IPT), institut latihan kemahiran (ILK) dan sekolah yang memiliki perpustakaan atau pusat sumber. Beberapa buah jabatan dan agensi kerajaan yang berpejabat di kawasan Sepanggar juga memiliki pusat sumber. Adanya perpustakaan dan pusat sumber di sekitar kawasan Sepanggar tidak lain dan tidak bukan bertujuan untuk menguatkan kepentingan ilmu dan kemahiran dalam kalangan masyarakat majmuk.

Semua itu mesti bermula dengan amalan membaca yang tidak harus dipandang sebagai aktiviti yang memenuhi masa lapang semata-mata, tetapi satu amalan yang mampu membentuk landskap pendidikan, sosial, dan ekonomi masyarakat. Percaya atau tidak, amalan membaca merupakan kunci kepada kemajuan kawasan Sepanggar dan masyarakat yang menghuni di dalamnya.

Peningkatan pendidikan

Membaca membuka pintu kepada ilmu pengetahuan. Dengan membaca, penduduk Sepanggar dapat meningkatkan taraf pendidikan mereka. Amalan tersebut boleh merangkumi membaca buku teks, artikel dan sumber-sumber pendidikan lain yang dapat membantu mereka memahami dunia secara lebih mendalam.

Rangsangan kepada keupayaan berfikir

Aktiviti membaca merangsang pemikiran kritis dan analitik. Aktiviti tersebut membantu seseorang melihat sesuatu daripada pelbagai perspektif dan memahami sesuatu isu yang kompleks. Bagi masyarakat Sepanggar, keupayaan berfikir ini dapat menjadi aset penting dalam menghadapi cabaran dan membuat keputusan yang bijak.

Penyebaran ilmu pengetahuan, teknologi dan budaya

Melalui membaca, seseorang dapat meneroka dunia tanpa perlu pergi jauh. Buku-buku dapat menjadi jendela kepada budaya-budaya yang berbeza dan ilmu pengetahuan yang pelbagai. Amalan ini membantu masyarakat Sepanggar memperkaya kepelbagaian dalam diri mereka.

Percambahan kemahiran bahasa dan sastera

Membaca memainkan peranan penting dalam pembangunan kemahiran bahasa dan sastera. Dengan membaca, penduduk Sepanggar boleh meningkatkan kecekapan mereka dalam bahasa tempatan dan mungkin juga bahasa-bahasa antarabangsa, membuka peluang untuk komunikasi yang lebih berkesan.

Pembangunan ekonomi

Peningkatan taraf pendidikan dan pengetahuan dalam masyarakat Sepanggar dapat membawa kepada pembangunan ekonomi. Individu yang berpengetahuan luas dan berkemahiran tinggi cenderung menjadi aset berharga dalam pasaran pekerjaan, yang boleh membantu meningkatkan taraf hidup dan kemakmuran komuniti.

Peningkatan kesedaran sosial

Membaca juga dapat membentuk pemikiran sosial masyarakat. Dengan membaca buku atau artikel mengenai isu-isu sosial dan kemanusiaan, penduduk Sepanggar dapat menjadi lebih peka terhadap cabaran dan keperluan dalam masyarakat mereka, memupuk semangat gotong-royong dan kepedulian.

Pendek kata, dengan memahami kepentingan membaca, kita membuka pintu kepada pintasan kejayaan. Sepanggar ternyata bukan sekadar sebuah tempat, tetapi sebuah komuniti yang memegang kunci kepada masa depannya sendiri. Dengan membaca, masyarakat Sepanggar dapat merangkul peluang-peluang yang menanti, membawa bersama perkembangan, keinsafan dan kebijaksanaan.