Pengiktirafan

Ikatan Penulis Sabah (IPS) menerusi ahli-ahlinya telah meraih pelbagai anugerah dan hadiah sebagai pengiktirafan terhadap kerajinan dan keberhasilan mereka mengimarahkan bahasa, sastera dan budaya Melayu dan etnik tempatan Sabah. Berikut disenaraikan pengiktrafan yang telah diterima oleh IPS.

Ketua, Majlis Penasihat IPS, Hasyuda Abadi diisytiharkan sebagai Sasterawan Negeri Sabah ke-3 oleh Dewan Bahasa dan Pustaka pada 15 Disember 2022.

Enam orang ahli IPS diumumkan menerima Hadiah Sastera Sabah 2020/2021 bagi kategori masing-masing oleh Dewan Bahasa dan Pustaka pada 15 Disember 2022.

Ketua, Majlis Penasihat IPS, Hasyuda Abadi dinobatkan sebagai Tokoh Seni Sastera Islam Sabah 2022 oleh Kementerian Tugas-tugas Khas dan Penyelarasan Negeri Sabah pada 30 Oktober 2022.

Ahli Kehormat IPS, Rem Dambul menerima darjah kebesaran Panglima Gemilang Darjah Kinabalu daripada Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sabah sempena hari jadi rasmi belia bagi tahun 2022.

Ketua Penerangan IPS, Mohd. Azrone Sarabatin menerima darjah kebesaran Ahli Darjah Kinabalu daripada Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sabah sempena hari jadi rasmi belia bagi tahun 2022.

Ketua Satu IPS zaman 2019-2022. Abd. Naddin Shaiddin menerima pingat Bintang Setia Kinabalu daripada Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sabah sempena hari jadi rasmi belia bagi tahun 2022.